Sådan vælger du den rigtige lampe til dit køkken - 7 gode tips

Når der skal hænges nye lamper op i køkkenet, så er der mange ting, som du skal overveje. Hvilken type lampe vil du gerne have? Hvor skal den hænge? Hvordan skal den se ud? Og hvor mange lamper skal man egentlig have ude i køkkenet?

Vi har svarene til dig i denne artikel. Her får du den ultimative guide til, hvordan du vælger den bedste, flotteste og mest praktiske lampe til dig køkken.

1. Vælg en loftslampe

Køkkenet er først og fremmest en arbejdsstation. Inde i stuen kan man godt nøjes med et par hyggelige hjørnelamper, men i køkkenet er det nødvendigt med en loftslampe eller to eller 3. Hvorfor? Fordi loftslamper lyser arbejdsstationerne op ovenfra. Med arbejdsstationer mener vi der, hvor du står og bikser maden sammen, koger vand, snitter grøntsager og steger bøffer. 

Med andre ord skal du altså kunne se, hvad det er du laver, når du laver mad i køkkenet, og derfor er loftslamper det bedste valg. En loftlampe kunne for eksempel være en pendel, hængelampe eller et spotlys. Der findes et stort udvalg af lamper, som er særlig designet til køkkenrummet. 

2. Fordel dine lamper i køkkenet 

Du bør placere de praktiske loftslamper over køkkenbordet, håndvasken og komfuret. Husk at skab mellemrum mellem dine lamper, så lydkilderne fordeles ud over arbejdsstationer. Dog må der ikke være for meget afstand mellem lamperne, for så opstår der skygger, og så kan du ikke se hvad du laver. Som en tommelfingerregel, så skal du helst placere lamperne med max 70 centimeters mellemrum. Det kommer selvfølgelig an på, hvordan dit køkken ser ud.

3. Pendel lampen er den perfekte køkkenlampe

Pendelen er blevet en storfavorit i de danske køkkener. Vi må også indrømme at det er en supergod køkkenlampe. Lamperne kommer i mange forskellige modeller, så de kan passe til din stil derhjemme. Pendelen er en italiens opfindelse, og er kendte for dens minimalistiske design. Lamperne egner sig perfekt til åbne rum, som for eksempel køkkenet, fordi de udsender et direkte fokuseret lys ned på køkkenbordet. 

4. Skab en rød tråd

Lamper er ikke bare lamper, de giver også et æstetisk udtryk i vores hjem. Din personlige indretning har også en indflydelse på, hvad for en lampe du vælger. Dine lamper skal helst gerne passe til din personlige stil, så de komplimentere hjemmets andre møbler. 

5. Lamper til spisebordet

Hvis rummet både fungerer som køkken og spiserum, så skal du også tænke over, hvilke lamper du vælger til dit spisebord. Lamper til arbejdsstationerne i køkkenet og lamper, som hænger over spisebordet, bør ikke være de samme. 

Som tommelfingerregel skal arbejdsstationer lyses op med et kraftigt lys, hvorimod spisebordet gerne må have en mere hyggelig belysning. Det er stadig en god ide at vælge en loftslampe til spisebordet, men den skal helst ikke have et alt for kraftigt lys. 

6. Den rigtige pære gør en forskel

Det er selvfølgelig vigtig, at du vælger en lampe, som du holder af. Men det er næsten lige så vigtig, at du vælger den rigtige pære. Lyset afhænger af, hvilket pære du vælger at købe. Hvis du for eksempel sparer dine penge på en god pære, så kan det ødelægge belysningen i dit køkken. 

Når du vælger en pære, så skal du overveje to ting:

  • Pærens levetid
  • Pærens kelvingrader

En god pære, som også koster lidt mere, har en længere levetid. Du skal kigge på pærens CRI-værdi. Jo højere værdien er, desto længere levetid har pæren. Kelvingraderne siger noget om lysets farvetemperatur. En varm og behagelig farvetemperatur vil ligge på omkring 2700 Kelvin. Jo højere kelvin-værdien er, desto koldere er lyskilden.

7. Spar ikke penge på dine lamper

Lamper er et møbel, som du ikke kan undvære. Lamper er også gerne et møbel, som vi helst vil undgå at udskifte hver halve eller hele år. Det er nemlig lidt en kamp, at skulle sætte nye lamper op. Derfor anbefaler vi, at du ikke sparer dine penge på en lampe. 

De dyrere lamper er også dem, som holder i længere tid. Det er altså en bedre ide, at du smider lidt ekstra kroner efter en god lampe, som du så vil have glæde af resten af dit liv. 

Menu
Top